Kombo DDH

Kombo DDH

DAPATKAN PROMOSI PAKEJ BUKU INI SEKARANG.

PAKEJ KOMBO DDH, tulisan Ust Pahrol Mohamad Juoi.

3 BUAH BUKU.

1, Didiklah dari Hati

2. Dimana DIA di Hatiku

3. Kilas dalam Kias


Sinopsis Buku Didiklah dari Hati


Melatih anak supaya ikhlas mestilah bermula dengan menanam rasa beriman kepada Allah. Ini dapat dilakukan dua cara. Pertama, secara formal. Kedua, secara tidak formal. Secara formal tentulah di sekolah, melalui pembelajaran dan pendidikan oleh guru atau ustaz dan ustazah. Kedua, oleh ibu-bapa di rumah melalui pendekatan bersahaja dalam kehidupan sehari-hari. 


Ajak selalu anak berfikir tentang kebesaran Allah. Betapa Allah itu mengatur, melihat dan mendengar segala perbuatan, pemikiran malah rasa hati. Contohnya, bila melihat pokok-pokok sama ada di hutan atau di taman, cuba tanyakan kepada anak-anak, “Siapa boleh bagi jawapan, berapa jumlah daun-daun di atas pokok itu?” Tentu anak-anak menggeleng-gelengkan kepala dan menjawab, “Tidak tahu.” 


Kemudian ibu-bapa bolehlah memberi didikan dengan berkata, “Tapi Allah Maha Mengetahui. Allah Maha mengira. Bukan sahaja daun di atas pokok tetapi daun yang gugur di malam hari yang gelap itu pun termasuk dalam kiraan Allah.” Usah fikirkan alasan dan rasionalnya kerana kanak-kanak akan terus sahaja menyerap input tauhid itu tanpa banyak soal. 


Bila makan, ingatkan Allah yang Maha memberi rezeki. Bila melihat yang indah, ingatkan Allah jauh lebih indah. Bila guruh berdentum dan kilat menyambar di langit ingatkan betapa hebatnya kemurkaan Allah. Bila hujan, ajak anak bersyukur dengan rahmat Allah. Pendek kata, latih anak-anak merasakan kewujudan Allah pada setiap masa dan ketika.


Komen pembaca:

Buku ini ringkasan kepada beberapa buku keibubapaan islam : Tarbiyatul Aulad karangan Abdullah Nasih Ulwan dan Prophetic Parenting.


Buku ini ringkas dan ditulis dalam bentuk "points" beserta beberapa contoh praktikal dalam mendidik anak-anak.

Paling terkesan adalah penulis menekankan aspek mengenalkan Allah dari usia kecil. Apabila anak tahu tentang kewujudan Allah yang Maha Melihat, Maha Mendengar, Maha Membalas, maka anak akan lebih berhati-hati dalam melakukan apa-apa. 

Ini kerana mereka faham tujuan hidup adalah untuk menjadi hamba dan menjadi khalifah.

Penulis juga menekankan ibu bapa perlu ikhlas dalam mendidik anak. Melakukan sesuatu fillah, billah dan 'alallah. 

Buku ini perlu sentiasa dirujuk dari semasa ke semasa. Kredit kepada Pn Diyana.


BUKU ini hanya dijual secara ONLINE sahaja. Ya, Hanya Online sahaja.


Menarik!!!

Setiap buku akan mendapat autograf Ust Pahrol

RM40 terawal. sudah habis.


SEKARANG RM50 sahaja. HARGA BIASA    : RM83 

HARGA SPESIAL :   RM50 


Perhatian! Sila lengkapkan borang di bawah.

Ruangan yang wajib diisi

BUTIRAN PEMBELIAN

Produk Kuantiti Harga (RM)
Buku DDH DMD KDK
JUMLAH

Kos Penghantaran

JUMLAH KESELURUHAN (RM)
Caj Pengendalian (RM)

BUTIRAN PELANGGAN

Log Masuk atau

BUTIRAN PEMBAYARAN